Miten löytää hyvä nukkuma-asento?

Siihen, missä asennossa saa nukuttua parhaiten, vaikuttaa moni asia. Ensisijaisesti siihen vaikuttavat tavat ja tottumukset: missä asennossa saa parhaiten unta ja mikä tuntuu itsestä rennoimmalta. Tämän lisäksi nukkuma-asennon valintaan vaikuttaa oman kehon toiminta. Jos esimerkiksi kuorsaa kovasti selinmakuulla, niin tulee hakeuduttua kylkiasentoon. Jos taas lonkka kipeytyy kyljellä nukkuessa, voi selinmakuu tuntua paremmalta vaihtoehdolta. Vatsallaan nukkumista pidetään lihasjännitysten kannalta huonoimpana vaihtoehtoja, mutta jotkut eivät osaa muussa asennossa nukkua. Silloin olisi kuitenkin hyvä tarkistaa, että osaako nukkua pää käännettynä kumpaan suuntaan tahansa, vai onko pää ja niska kiertyneenä aina samalle puolelle. Tästä voi pidemmän päälle aiheutua toispuolista lihasjännitystä niskaan ja hartioihin. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät nukkuma-asentoihin liittyvät ongelmat ja miten niitä voidaan korjata.

Yön jäljiltä kroppa kipeä

niska kipeä

Hyvä mittari siitä, onko nukkuma-asento kunnossa on se, että onko heti aamulla herätessä kroppa kipeä ja jäykkä vai normaalin vetreä. Jos heti aamusta alkaen esimerkiksi niska on jumissa ja päätä särkee ja jos tämä toistuu useana aamuna, niin on syytä epäillä, että nukkuma-asennossa ei kaikki ole kunnossa. Niskan kipuun vaikuttaa se, jos tyyny on liian litteä tai liian paksu suhteessa patjan upottavuuteen. Jos patja on kovin pehmeä, niin hartiat uppoavat patjaa, jolloin litteä tyyny voi riittää hyvin. Jos taas patja on napakka, niin hieman korkeampi tyynyt voi sopia paremmin. Jos mahdollista, pyydä kaveria katsomaan miltä niskan asento näyttää: onko niskasi luonnollisessa asennossa selkärangan jatkona? Toinen yleinen ongelma tyynyyn liittyen on se, että tyynyä ei olla aseteltu oikeaoppisesti tukemaan niskaa, vaan se on osittain hartioiden alla. Silloin niska jää ikään kuin tyhjän päälle ja lihakset eivät pääse kunnolla rentoutumaan yön aikana. Tähän ratkaisuna on yksinkertaisesti se, että selinmakuulla ollessasi vielä viimeiseksi “nykäiset” tyynyn alakulmia eteen/alas kohti rintakehää. Näin varmistat, että tyynyä on riittävästi niskan tukena. Kyljellä nukkuessasi voit hieman muokata tyynyn täytettä siten, että sitä on paksummin tyynyn alareunassa, jolloin se täyttää kaularangan ja alustan väliin jäävän ilmaraon.

Jos aamulla herätessäsi selkä on kipeä ja jäykkä, niin kokeile ensi yönä jotain näistä seuraavista kikoista. Kyljellä nukkuja voi laittaa tyynyn polvien väliin. Ilman tyynyä päällimmäinen jalka tulee usein laitettua toisen jalan eteen koukkuun, jolloin myös lantio ja selkärangan alaosa pääsee kiertymään, mikä voi joillekin aiheuttaa selän kipeytymistä. Polvien väliin laitettu tyynyt auttaa myös siihen, jos lonkan seutu kipeytyy yöllä. Jos kyljellä maatessasi tunnet, että selkäranka painuu vyötärön kohdalta voimakkaasti kohti patjaa, niin voit kokeilla laittaa vyötärön kohdalle pienen tyynyt, joka auttaa selkärankaa pysymään suorassa. Selinmakuulla selän kipeytymiseen voi kokeilla avuksi tyynyä polvitaipeiden alle. Polvien koukistaminen saattaa rentouttaa selän lihaksia ja auttaa alaselkää pysymään neutraalissa asennossa.

Jos vatsamakuulla nukkuminen aiheuttaa lihaskireyksiä ja kipuja, niin helpointa olisi tietenkin sanoa, että kannattaa nukkua jossain toisessa asennossa. Jos kuitenkin vatsallaan nukkuminen on ainoa hyväksyttävä vaihtoehto, niin on olemassa vatsallaan nukkujille sopivia tyynyjä, joiden kanssa voi yrittää saada asentoa niskalle ja hartioille ergonomisemmaksi.

Yöllinen käsien puutuminen

Yksi yleinen ongelma yön aikana on käsien puutuminen. Tähän voi olla monta eri syytä, mutta nukkuma-asento tässäkin tapauksessa kannattaa laittaa kuntoon. Jos kylkinukkujalta puutuu alempi käsi, niin syynä voi olla lapaluun ja hartian liiallinen työntyminen eteenpäin. Tähän voi auttaa hieman korkeampi tyyny, jotta hartialla on vähän enemmän “tilaa” olla hyvässä asennossa. Jos taas kylkimakuulla puutuu ylempi käsi, niin voi kokeilla, auttaako vartalon eteen, käden alle laitettu tyyny. Joskus käsi puutuu yöllä siitä syystä, että yksinkertaisesti tulee laitettua käsi ihan solmuun tyynyn ja pään alle. Jos aina saat itsesi kiinni tästä, niin todennäköisesti tyynysi on liian litteä. Kokeile hieman paksumpaa tyynyä.

Nukkuu solmussa

Uuteen asentoon tottuminen vie aikaa

Aina kun tyyny tai patja vaihtuu uuteen, niin anna itsellesi aikaa tottua siihen. On aivan normaalia, että muutama yö uuden patjan tai tyynyn kanssa tuntuu oudolta, mutta yleensä jo viikossa kroppa tottuu muuttuneeseen asentoon, jonka jälkeen yöunet alkavat parantua.

Yhteenvetona voi sanoa, että jos aamulla tuntuu kroppa jäykältä tai kipeältä, niin nukkuma-asento on hyvä tarkistaa. Pyri löytämään mahdollisimman luonnollinen ja neutraali asento, missä mikään osa kehosta ei ole liian kiertynyt, kääntynyt, venynyt tai lytyssä. Jos kuitenkin kuulut niihin onnekkaisiin, että mitään oireita aamuisin ei tunnu ja heräät virkistyneenä ja vetreänä, niin siinä tapauksessa ei ole mitään syytä ryhtyä muokkaamaan nukkuma-asentoa.

Näiden vinkkien kera toivotan sinulle hyviä unia!