Vatsan turvotus on tavallinen vaiva, mutta se voi myös kertoa jostain kehon toimintahäiriöstä. Vatsan turvotus voi johtua ruokavaliosta, elintavoista tai kehon tukilihasten heikentyneestä toimintakyvystä. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät syyt vatsan turvotukselle ja yksinkertaiset ohjeet, millä saat pömppövatsan takaisin litteäksi.

Ensinnäkin täytyy sanoa, että todennäköisesti kukaan muu kuin sinä ei huomaa vatsasi pömpöttävän, eli jo tässä vaiheessa voit huokaista helpotuksesta. Jos vatsan turvottelu ei vaivaa sinua itseäsi millään lailla, niin älä tee asialle mitään. Ei kannata tehdä ongelmaa sellaisesta asiasta, mikä ei itselle ole ongelma.

Jos kuitenkin vatsan turpoaminen aiheuttaa itselle tukalan tai kiusallisen olon, on ihan hyvä idea hieman miettiä, mistä vatsan turpoaminen johtuu. Onko vatsa turvoksissa koko ajan, ruokailun jälkeen vai turpoaako vatsa vähitellen iltaa kohti?

Jos vatsa on pömpöllään koko ajan, vuorokauden ajasta riippumatta, niin tarkista omasta asennosta nämä seuraavat asiat: Pidätkö polvet lukossa seistessä? “Lukko asennossa” seistessä polvinivel on sivusta katsottuna aivan suora tai alaraaja muodostaa jopa taaksepäin kaareutuvan linjan. Silloin seisoma-asento on passiivinen, jolloin ikään kuin “roikut” nivelten ligamenttien, eli nivelten tukisiteiden varassa. Kun polvet ovat lukossa, niin se vaikuttaa ylöspäin siten, että lantio kääntyy hieman eteen, jolloin vatsa työntyy eteenpäin. Vatsa näyttää siis isommalta. Ratkaisu tähän on se, että aktivoi polvia tukevat lihakset päästämällä polvinivel pehmeästi pois lukkoasennosta. Silloin lantion asento korjaantuu neutraaliin keskiasentoon ja syvät keskivartalon lihakset aktivoituvat, jolloin vatsa tulee hieman litteämmän näköiseksi.

Kun vatsa turpoaa iltaa kohti, niin mieti, mitä olet päivän aikana tehnyt tai jättänyt tekemättä. Jos olet esimerkiksi istunut lähet koko päivän näytön äärellä ja kenties vielä vyötäröltä kiristävissä housuissa, niin ei ole ihme, että illalla vatsa pullottaa. Liika istuminen ja kireät housut hidastavat muun muassa aineenvaihduntaa ja suolen peristaltiikkaa, eli suolen rytmistä supistusliikettä, jolloin kaikki mitä syöt jämähtää suoleen tarpeettoman pitkäksi aikaa ja aiheuttaa turvotusta. Tähän auttaa, jos pystyt työpäivän aikana useita kertoja seisomaan tai vielä mieluummin kävelemään. Muista lisäksi juoda riittävästi vettä ja vaihda kiristävät housut vyötäröltä joustavampaan malliin.

Toinen syy, miksi vatsan turvotus lisääntyy iltaa kohti, voi liittyä keskivartalon tukilihasten heikkoon kuntoon. Aamulla, hyvin levätyn yön jälkeen tukilihakset jaksavat kantaa kehoa ryhdikkäänä ja tukea vatsan aluetta, mutta illalla pitkän päivän jälkeen lihakset väsyvät ja antavat ryhdin “lässähtää”. Tähän auttaa syvien keskivartalon lihasten harjoittelu. Syvät lihakset ovat siinä mielessä jännittävä lihasryhmä, että jos kaikki toimii niin kuin pitää, niitä ei tarvitse erikseen miettiä eikä harjoittaa, vaan silloin ne toimivat luonnollisesti kehon tukena ja osana muita liikkeitä. Jos syystä tai toisesta kehon syvien lihasten toiminta on häiriintynyt, niin syvien lihasten “herättelyä” kannattaa tehdä ensin spesifeillä harjoitteilla, mutta heti kun se sujuu, on syytä siirtyä toiminnallisempiin harjoitteisiin. Syvien lihasten harjoittelusta kirjoitan myöhemmin ihan oman artikkelin.

Jos turvotus alkaa satunnaisesti, mutta liittyy usein jonkin tietyn ruoka-aineen nauttimiseen, niin kyseessä voi olla paksusuolen bakteerien reaktio sille kyseiselle aineelle. Bakteerin käyttävät ravinnokseen imeytymättömiä kuituja ja muodostavat kaasua. Tässä tapauksessa turvotukseen liittyy lisääntyneet ilmavaivat. Jos saat kiinni, mikä ruoka-aine aiheuttaa turvotuksen, niin jätä se pois ruokavaliostasi muutamaksi viikoksi ja seuraa helpottaako tilanne.

Kertauksena vielä viisi ohjetta:

1. Seisoma-asennon hallinta

2. Vähennä istumista

3. Luovu kiristävistä housuista

4. Harjoita keskivartalon syviä lihaksia

5. Vältä turvottavia ruoka-aineita

Jos turvotus on kovin kivuliasta tai häiritsee kohtuuttomasti päivittäistä elämää, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.