Kun tulee usein pakottava pissahätä ja on suuri riski siihen, että virtsa karkaa ennen kuin ehtii vessaan, niin kyse voi olla pakkoinkontinenssista. Jos taas vessassa joutuu käymään niin tiuhaan, että se jo tuottaa hankaluuksia, niin kyseessä saattaa olla yliaktiivinen virtsarakko. Kun pissa lirahtaa esimerkiksi yskäisyn aikana, niin silloin puhutaan ponnistusinkontinenssista. Vaikka virtsankarkailun eri muodot ovat tavallisia, varsinkin ikääntyvillä, synnyttäneillä ja esimerkiksi neurologisten sairauksien yhteydessä, niin siihen ei tarvitse tyytyä. Virtsankarkailua voi helpottaa monin eri keinoin. Jos tilanne on muodostunut jo päivittäistä elämää hankaloittavaksi ongelmaksi, niin apua kannattaa hakea esimerkiksi lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistuneelta fysioterapeutilta. Tässä on kuitenkin listattuna helpot vinkit siihen, miten tilannetta voi auttaa heti omin avuin.

1. Juo riittävästi vettä

Ensimmäinen vinkki saattaa kuulostaa nurinkuriselta. Miksi pitäisi juoda enemmän, kun on pelko siitä, että pissahätä yllättää? Jos kuitenkin juo liian vähän, niin virtsarakkoon kerääntyvä virtsa on liian vahvaa, eli hapanta, jolloin se saattaa ärsyttää virtsarakon seinämiä ja rakon supistumaan ennen aikojaan. Jos on pidemmän aikaa juonut liian vähän, niin veden juomisen lisääminen jälkeen saattaa jonkin aikaa tuntua siltä, että vessassa täytyy juosta useammin. Tämä kuitenkin tasaantuu pian, jonka jälkeen pakkoinkontinenssin oireet helpottavat.

2. Raha rauhoittaa, eli hanki paksu lompakko

raha rauhoittaa

Toinen vinkki kuulostaa vielä ensimmäistäkin tyhmemmältä, mutta “raha rauhoittaa” toimii siis vain muistisääntönä. Jos pissahätä yllättää väärään aikaan, niin kokeile istua jonkin esineen, esimerkiksi juurikin sen paksun lompakon päällä. Esineen aiheuttama paine lantionpohjaan toimii vastapaineena virtsarakon supistumisen aiheuttamalle paineelle, jolloin pissahädän tunne helpottaa ja virtsarakko rauhoittuu. Jos lompakkoa ei ole saatavilla, niin voit vaikka taitella sormikkaista sopivan kokoisen mytyn, jonka voit huomaamattomasti sujauttaa pyllyn alle.

3. Pidä huolta limakalvoista

Tämä vinkki toimii erityisesti naisilla. Vähintään sen verran kannattaa tutustua omaan alapäähän, että tietää, missä kunnossa limakalvot on. Jos limakalvot ovat kuivat tai ärtyneen punaiset, niin tilanne on samanlainen myös virtsaputkea ympäröivässä kudoksessa. Tällöin pissa pääsee valumaan herkemmin. Pelkästään jo limakalvojen hoitaminen voi helpottaa virtsankarkailun oireita. Kun limakalvot ovat kosteat ja verevät, myös virtsaputken ympärillä oleva kudos on “muhevaa”, mikä pienentää samalla virtsaputken läpimittaa, eli virtsa ei pääse niin helposti itsekseen valumaan.

4. Esijännitys ennen ponnistusta

Kun virtsan karkaa ponnistuksen yhteydessä, eli yskäisyssä, aivastuksessa tai ihan vaikka taakkaa nostaessa, niin tällöin kyse on siitä, että vatsaontelon paine ylittää lantionpohjan jännityksen voiman. Vatsaontelon paineen noustessa äkillisesti pitäisi lantionpohjan lihasten reagoida automaattisesti jännittymällä voimakkaasti. Aina näin ei ole, ja silloin on riskinä, että pissa lirahtaa yskäisyn aikana. Ratkaisu on aina ennen yskäisyä tai muuta ponnistusta tehdä tietoisesti esijännitys lantionpohjaan. Ei tarvitse odottaa seuraavaa yskäisyä tai aivastusta, että pääsee tätä harjoittelemaan, vaan lantionpohjanlihasten esijännitystä voit alkaa harjoitella esimerkiksi aina kun olet nousemassa tuolilta ylös. Ensin jännitys – sitten ponnistus. Jos et ole varma, miten lantionpohjan jännitys tehdään oikein, niin lue vielä tarkemmat ohjeet ensi viikolla ilmestyvästä kirjoituksesta.

5. Säären lihasten aktivointi

Säären lihasten hermotus (nervus tibialis) on yhteydessä rakon hermotukseen. Vaikka se kuulostaakin uskomattomalta, niin säären lihasten aktivointi rauhoittaa rakkoa. Eli kun tunnet pissahädän tulevan väärään aikaan, niin jännitä säären etuosan lihaksia koukistamalla jalkaterää nilkasta ylöspäin.

6. Rakon kouluttaminen

Jos sinulla on tapana käydä vessassa “varmuuden vuoksi”, niin tästä tavasta kannattaa yrittää vähitellen päästä eroon. Pissahätä on myös psykologinen reaktio (esimerkiksi jännäpissa), jolloin pissahätä tulee aina samassa tilanteessa, vaikka fyysistä tarvetta rakon tyhjentämiselle ei olisikaan.

7. Hillitse rakkoa ärsyttävien nautintoaineiden käyttöä

kahvi

Rakkoa ärsyttävät kahvi, alkoholi, hiilihapolliset juomat sekä tupakka. Jos pissahätä yllättää häiritsevän usein väärään aikaan ja väärässä paikassa, niin vähennä edellä mainittujen nautintoaineiden käyttöä.

Muista, että apua on saatavilla

Virtsankarkailuun johtaa erilaiset syyt ja niitä voi helpottaa erilaisin tavoin. Näillä vinkeillä voi saada helpotusta lievään oireiluun, mutta jos oireilu häiritsee päivittäistä elämää ja joudut sen takia rajoittamaan menojasi, niin apua kannattaa hakea. Lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistuneita fysioterapeutteja löytyy jo ympäri Suomea ja vastaanotolle voi mennä myös ilman lääkärin lähetettä.